Δελτίο Τύπου για την Ημερίδα "Δημιουργία Φυσικών Κοινωνικών Δικτύων για Άτομα με Νοητική Υστέρηση"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Τρίτη 05 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα «Δημιουργία Φυσικών Κοινωνικών Δικτύων για Άτομα με Νοητική Υστέρηση», που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΜΕΛΕΔΩΝΗ» και το Σύλλογο Γονέων για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση «Το Πέταγμα» με την υποστήριξη της Κυπριακής Πρεσβείας- Το σπίτι της Κύπρου. Η Ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδλώσεων του Σπιτιού της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα.

Την εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα η κα Κυριακή Ιωάννου, Πρόεδρος του Συλλόγου «Το Πέταγμα» και Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΜΕΛΕΔΩΝΗΣ». Παρευρέθησαν και χαιρέτησαν:

-       Νίκος Μανιός, Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

-       Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας

-       Διονύσης Κοδέλλας, Πρέσβης επί τιμή, Πρόεδρος Special Olympics

-       Ιωάννης Λυμβαίος, Πρόεδρος ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ

-       Μαρία Παναγίδου, Διευθύντρια στο «Σπίτι της Κύπρου»

-       Δημήτρης Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος Περιφέρειας, Τομέα Ανατολικής Αττικής

-       Σοφία Μαρινάκη, εκπρόσωπος Δήμου Αθηναίων

-       Βλάσσης Αδρακτάς, εκπρόσωπος Ιδρύματος Μποδοσάκη

Επίσης παρευρέθηκαν το Δ.Σ. της «ΜΕΛΕΔΩΝΗΣ», το Δ.Σ. του Συλλόγου «Το Πέταγμα», η εκπρόσωπος της Βουλευτού Β’ Πειραιά της Ένωσης Κεντρώων κας Μεγαλοοικονόμου, κα Ιφιγένεια Κλάρα, η Πρόεδρος του Μερόπειου Ιδρύματος κα Έλια Θανοπούλου, ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κος Κωνσταντίνος Μοράρος, καθώς επίσης Πρόεδροι, Διευθυντές και στελέχη φορέων εκπαίδευσης και στήριξης ατόμων με αναπηρία, όπως και πολλά μέλη των οικογενειών τους.     

Το συντονισμό της έναρξης και της Α’ ενότητας είχε ο Πρόεδρος της «ΜΕΛΕΔΩΝΗΣ» κος Δημήτρης Στεφανίδης. Εισηγητές ήταν ο κος Robert Rhodes, Ιδρυτής του Οργανισμού Lives through friends Ηνωμένου Βασιλείου και η κα Πέννυ Παπανικολοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη Συλλόγου «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ», Ψυχολόγος, θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια με πολυετή πείρα.

Τη δεύτερη ενότητα συντόνιζε η κα Πέννυ Παπανικολοπούλου με βασικούς ομιλητές την κα Μάρθα Κουτσογιαννούλη, Συντονίστρια του Προγράμματος και Κοινωνική Λειτουργό στη «ΜΕΛΕΔΩΝΗ», τον κο Βασίλη Καλοπίση, Συντονιστή λειτουργίας του Συλλόγου «Το Πέταγμα» και την κα Μαρίζα Κόντου, εργαζόμενη του Συλλόγου «Το Πέταγμα».

          Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν όλη η εμπειρία και τα αποτελέσματα από την επί ένα χρόνο υλοποίηση του Προγράμματος «Δημιουργία Φυσικών Κοινωνικών Δικτύων γύρω από Άτομα με Νοητική Υστέρηση», καθώς επίσης και η αναγκαιότητα στήριξης τέτοιων προγραμμάτων. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

          Κεντρικό σημείο στις ομιλίες των εισηγητών ήταν ότι οι στενές διαπροσωπικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους έχουν μέγιστη αξία στη ζωή του καθενός μας και είναι καθοριστικές για την εξέλιξή μας. Τα Φυσικά Ατομικά Κοινωνικά Δίκτυα είναι μια ευρύτερη και μακροχρόνια στόχευση για τα άτομα με Νοητική Υστέρηση με αξιοποίηση του κοινωνικού και του ανθρώπινου κεφαλαίου, επεσήμανε ο κος Bod Rhodes, παρουσιάζοντας την διεθνή οπτική και αναλύοντας την ιδέα της δημιουργίας κοινωνικών δικτύων γύρω από άτομα με νοητικές αναπηρίες. Επίσης τόνισε τη σημασία των σχέσεων ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης. Η κα Παπανικολοπούλου συνέχισε αναφέροντας μια μακροχρόνια μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard, όπου καταδεικνύεται η σπουδαιότητα των σχέσεων, καθώς αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο συνδεδεμένοι κοινωνικά είναι πιο ευτυχισμένοι, σωματικά υγιείς και ζουν περισσότερο, ενώ η μοναξιά μπορεί να «σπάσει» έναν άνθρωπο.

Η κα Μάρθα Κουτσογιαννούλη έβαλε το πλαίσιο, στο οποίο κινήθηκε το πρόγραμμα (φιλοσοφία, αξίες, τεχνικές μεθοδολογίας), το οποίο συμπληρώθηκε μέσα από την παρουσίαση παραδειγμάτων και την εμπειρία τόσο των επαγγελματιών όσο και των συμμετεχόντων στις ομιλίες των κου Καλοπίση και κας Κόντου. Κατέστη, έτσι, σαφές ότι η δημιουργία φυσικών, ατομικών, κοινωνικών δικτύων εμπλουτίζει και διευκολύνει τη ζωή του ατόμου με αναπηρία και σαφώς συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Η ύπαρξη κοινωνικού δικτύου γύρω από το άτομο με αναπηρία κάνει τη ζωή του ατόμου πιο όμορφη και πιο ασφαλή, διευρύνει τους ορίζοντές του και βέβαια προσφέρει νέες δυνατότητες. Τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται μεν την υποστήριξη μας, αλλά παράλληλα μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι.